Glasvezel of kabel?

Gepubliceerd op 1 januari 2023 om 00:00

Ben je op zoek naar een snelle internetverbinding waarmee je zonder te haperen kan internetten, gamen of streamen? Dan kan de keuze tussen glasvezel of kabel best lastig zijn. Wat is eigenlijk het verschil? Lees hier alles over glasvezelinternet en wat jouw mogelijkheden zijn met bijvoorbeeld tv kijken via glasvezel.

Glasvezel of kabel? | YourHostingNet

Deel dit artikel

Wat is glasvezel?

Glasvezelinternet gaat via een flinterdun draad van glas, waar laserlicht doorheen wordt gestuurd. Hierdoor verplaatst data zich met de snelheid van het licht. Je verstuurt én ontvangt met glasvezel dus razendsnel digitale signalen op een betrouwbare manier. Glasvezel is het internet van de toekomst. Dankzij deze stabiele internetverbinding geniet jij van razendsnel internet en ben je voorbereid op de technologische ontwikkelingen van vandaag én morgen.

Met glasvezel hoef jij je nooit meer zorgen te maken om een haperende verbinding. Glasvezelinternet is namelijk zó snel en krachtig dat het geschikt is voor intensief gebruik. Zelfs wanneer meerdere mensen de internetverbinding gebruiken en de rest van de buurt ook online is, dan doet jouw verbinding het op-en-top. Hoe dit kan? Je hebt een directe verbinding naar de wijkcentrale die je niet deelt met anderen. Ideaal om zorgeloos te surfen, gamen of streamen.

Glasvezel vs kabel

Naast glasvezel is er ook nog het welbekende kabelinternet. Het grootste verschil tussen deze twee internettypen is de upload- en downloadsnelheid. Bij kabelinternet is de snelheid van uploaden vaak, maar 10% van de downloadsnelheid, terwijl bij glasvezel beide snelheden gelijk zijn. Ook hebben veel gebieden met kabelinternet maar één internetaanbieder. Je kunt dan alleen bij deze provider je abonnement afsluiten.

Bij glasvezel zijn dit meerdere providers en kun je kiezen bij welke van deze providers jij een internetabonnement afsluit.

Wat zijn de voordelen van glasvezel?

Glasvezelinternet brengt veel voordelen met zich mee. Benieuwd welke dit zijn? Wij zetten alle voordelen van glasvezel op een rijtje:

  • Razendsnel en superstabiel internet door het hele huis: jij hebt nooit meer last van een haperende verbinding
  • Even snel uploaden als downloaden
  • Kies zelf je provider: jij bepaalt zelf welk abonnement bij jou past

Ben ik verplicht tot glasvezelinternet en wat zijn de kosten voor de aanleg?

Op steeds meer plekken wordt glasvezelinternet aangelegd. Je bent nooit verplicht om glasvezel te nemen, maar het is handig om direct bij de vraagbundeling in jouw wijk mee te gaan. Vaak betaal je dan helemaal geen aanlegkosten!

Neem je geen glasvezel, maar wil je het later hebben? Dan kan de aanleg wel geld kosten. De kosten hangen af van waar je woont en de partij die het glasvezelnetwerk aanlegt.

Lees ook:

Kunnen VPN’s worden getraceerd?

VPN’s zijn ooit begonnen als een vreemde apps die alleen maar bij enkele eigenaardige programmeurs bekend waren, maar sindsdien zijn ze populairder dan ooit geworden. We kunnen vrij zeker stellen dat je wel iemand kent, die iemand kent, die er een gebruikt. En dat is om een goede reden: met tegenwoordig meer criminaliteit online dan offline, en jouw online-informatie open en bloot voor iedereen om te zien, zou iedereen een VPN moeten gebruiken.

Lees meer »

Top 10 IPTV Apps in 2023

In de wereld van streaming zijn de beste IPTV-applicaties onmisbaar geworden voor een fijne kijkervaring. Elk van deze apps biedt unieke functies die passen bij de verschillende behoeften van de kijkers.

Lees meer »

IPTV Zonder Abonnement: Is het Mogelijk en Hoe Werkt het?

Ben je het zat om vast te zitten aan langdurige abonnementen voor je televisiebehoeften? Dan zou je blij moeten zijn te horen dat er een flexibeler alternatief bestaat. In deze blogpost gaan we in op de mogelijkheid van IPTV zonder abonnement, hoe het werkt en hoe je hiervan kunt profiteren.

Lees meer »

Laat een reactie achter

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.

Om de discussies constructief en leesbaar te houden, hebben we een aantal huisregels opgesteld.

Wees bijvoorbeeld inhoudelijk (ga niet off-topic), speel niet op de man en onderbouw je mening met argumenten.

Lees eerst alle huisregels voor je reageert.

Reacties die daar niet aan voldoen, verwijderen we.

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Delen