Je provider kan je internetverkeer inzien, maar mag dit niet delen of opslaan. Sinds 2015 is de bewaarplicht wet afgeschaft. Hierdoor mogen internetproviders internetgeschiedenis en locatiegegevens niet meer opslaan
Deel dit artikel
Veel mensen vragen zich af of je internetprovider de geschiedenis van je surfgedrag kan inzien. Maar ook of iemand anders kan zien wat je op je internet doet.
Er zijn privacy regels die hiervoor gelden in Nederland. We leggen je uit wie je surfgedrag kan inzien of opslaan.
Wat houdt je internetprovider over jou bij?
Internetproviders kunnen zien welke websites je bezoekt, maar niet wat je daar doet. En je provider mag niet zomaar met je meekijken vanwege privacywetten.
Providers kunnen in theorie zien naar welke websites je gaat. Maar ze kunnen niet precies zien wat je op die websites doet, aangezien die informatie versleuteld is. Bovendien mogen ze volgens de wet niet zomaar doen wat ze willen met de informatie. Dit betekent dat ze niet zomaar live kunnen meekijken met wat we doen op het internet.
Wel geeft een internetprovider je een uniek IP-adres en koppelt dit aan hun database. Zo heeft iedereen een persoonlijk profiel bij zijn internetprovider. Maar wat zit er allemaal gekoppeld aan het profiel bij je internetprovider?
Websites?
Alle websites die jij bezoekt, vragen jou om het gebruik van cookies te accepteren. Deze cookies zijn er om jouw gebruikerservaring te optimaliseren, of om relevante advertenties te tonen. Die worden lokaal op jouw apparaat opgeslagen, en niet bij de provider.
Wat internetproviders sinds 2015 niet meer mogen opslaan, zijn jouw verkeer- en locatiegegevens. Providers houden dus niet bij welke websites jij allemaal bezoekt.
Whatsapp?
Vanaf 2016 heeft WhatsApp end-to-end encryptie ingevoerd, waardoor het niemand meer kan meelezen. Het gesprek wordt gecodeerd, waardoor alleen jij en de ontvanger het kunnen inzien.
De provider kan, en mag jouw chatsessies absoluut niet opslaan.
Social media?
Social media slaan grote hoeveelheden persoonlijke gegevens op. Bijna alles wat je doet op bijvoorbeeld Twitter en Facebook wordt bewaard. Mocht je je zorgen maken over je privacy, dan heb je recht op inzage van je gegevens.
Met het inzagerecht kan je namelijk bij elk online bedrijf je persoonlijke data opvragen.
Wat slaat je provider wel op?
Providers bewaren dus geen gegevens over je zoekhistorie of ander internetgebruik. Ze kunnen niet zien welke websites je bezoekt. De volgende gegevens zijn bij je provider wel geregistreerd:
- Naam, adres, woonplaats
- Telefoonnummer
- E-mailadres
- Rekeningnummer
- Geslacht
- Geboortedatum
- Klantnummer
- Gebruikersnaam
- Wachtwoord
- Facturen en daaraan gerelateerde informatie
- IP-adres
- Type apparatuur
- Interacties met een app van je provider
- Technische instellingen van je modem
Kan iemand zien wat je op internet doet?
Op internet wil je het liefs volledige anoniem blijven. Wie kan je zoekgeschiedenis wel zien, en in welke situaties kunnen die gegevens opgevraagd worden?
Stichting Brein
Stichting Brein verzameld IP-adressen van mensen in Nederland die illegaal bestanden uitwisselen. Denk aan alle content met een auteursrecht zoals games, films en muziek.
Hierboven hebben we je uitgelegd dat een provider een koppeling maakt met je IP-adres en je persoonlijke gegevens. Stichting brein wil graag met deze persoonsgegevens de identiteit achterhalen van mensen in overtreding.
Internetproviders staan jouw persoonlijke gegevens liever niet af. De rechter bepaald daarom of internetaanbieders deze gegevens verplicht moeten afstaan aan Brein.
Hackers
Je hebt vast wel eens een virus op je computer gehad, of spyware. Maar het kan ook zijn dat een hacker bewust op jouw computer wil rondneuzen. Kijk vooral uit op met openbare wifi, zoals in restaurants en scholen. Daar ben je niet altijd goed beschermt.
Zonder toestemming kan een hacker inbreken op je wifinetwerk of computer, en gevoelige gegevens stelen. Je kunt ook denken aan afpersing, omdat hackers kunnen dreigen gevoelige informatie over jou te gaan verspreiden.
Lees tips op de website van de politie om jezelf tegen cybercrime te beschermen.
Sociale media
Op social media is je persoonlijke data niet veilig. Sociale netwerken willen zo veel mogelijk persoonlijke gegevens van jouw weten. Hiermee kunnen adverteerder op hun platform relevante advertenties aan je laten zien. Dat is het verdienmodel van bijvoorbeeld Facebook of Twitter.
Deze advertenties zijn helemaal afgestemd op de websites die jij bezoekt, of de pagina's die je volgt op hun platform. Niet alleen Facebook, maar ook andere platformen zoals Snapchat en Pinterest delen hun gegevens met advertentiebedrijven.
Hoe kan ik anoniem internetten?
Online privacy is een belangrijk thema. Toch is het lastig om op internet helemaal anoniem te blijven, zonder dat er persoonlijke gegevens worden opgeslagen.
Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om je privacy zoveel mogelijk te beschermen. Het komt er vooral op neer om zoveel mogelijk van je verkeer te gaan versleutelen.
Volg deze tips om zo min mogelijk sporen achter te laten tijdens het internetten:
- Kies voor een browser die beter met je privacy omgaat (Firefox)
- Neem een e-mail-cliënt met automatische encryptie (Tutanota)
- Gebruik internet via een VPN-dienst
- Zoek met een privacyvriendelijke zoekmachine die je niet volgt (DuckDuckGo)
- Pas je privacyinstellingen aan op al je social media.
- Gebruik een incognitovenster in je browser
Volg onze tips en wees altijd voorzichtig met het openen van een link of bestand in je mail. Maar ook met het downloaden van bestanden.
Lees ook:
Kunnen VPN’s worden getraceerd?
VPN’s zijn ooit begonnen als een vreemde apps die alleen maar bij enkele eigenaardige programmeurs bekend waren, maar sindsdien zijn ze populairder dan ooit geworden. We kunnen vrij zeker stellen dat je wel iemand kent, die iemand kent, die er een gebruikt. En dat is om een goede reden: met tegenwoordig meer criminaliteit online dan offline, en jouw online-informatie open en bloot voor iedereen om te zien, zou iedereen een VPN moeten gebruiken.
Dit zijn de beste gratis clouddiensten
Er zijn tegenwoordig veel verschillende clouddiensten, waardoor je wellicht door de bomen het bos niet meer ziet.
Kan je internetprovider je geschiedenis zien?
Je provider kan je internetverkeer inzien, maar mag dit niet delen of opslaan. Sinds 2015 is de bewaarplicht wet afgeschaft. Hierdoor mogen internetproviders internetgeschiedenis en locatiegegevens niet meer opslaan
Top 10 IPTV Apps in 2023
In de wereld van streaming zijn de beste IPTV-applicaties onmisbaar geworden voor een fijne kijkervaring. Elk van deze apps biedt unieke functies die passen bij de verschillende behoeften van de kijkers.
IPTV Zonder Abonnement: Is het Mogelijk en Hoe Werkt het?
Ben je het zat om vast te zitten aan langdurige abonnementen voor je televisiebehoeften? Dan zou je blij moeten zijn te horen dat er een flexibeler alternatief bestaat. In deze blogpost gaan we in op de mogelijkheid van IPTV zonder abonnement, hoe het werkt en hoe je hiervan kunt profiteren.
HEVC (High Efficiency Video Coding) Een Gedetailleerde uitleg in het kort
HEVC, ook wel bekend als H.265, is een videocoderingsstandaard die vooral bekend staat om zijn verhoogde coderingsefficiëntie in vergelijking met eerdere standaarden. Deze efficiëntie maakt het mogelijk om video’s van hoge kwaliteit te streamen met lagere bitrates, wat bijzonder gunstig is voor streamingdiensten en online media.
Laat een reactie achter
Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Om de discussies constructief en leesbaar te houden, hebben we een aantal huisregels opgesteld.
Wees bijvoorbeeld inhoudelijk (ga niet off-topic), speel niet op de man en onderbouw je mening met argumenten.
Lees eerst alle huisregels voor je reageert.
Reacties die daar niet aan voldoen, verwijderen we.
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Delen
Reactie plaatsen
Reacties